Kültürel Araştırmalar Vakfı [ KAV ] Cultural Research Foundation

layer1-background
layer2-background
layer1-background
layer3-background
layer2-background

Somut Olmayan Kültürel Miras ve Keşkek / Tanıtım Programı / Ankara

UNESCO İnsanlığın Somut olmayan Kültürel Mirasının Temsili Listesi'nde keşkek; “Keşkek geleneği, düğün törenleri başta olmak üzere, sünnet, bayram, “hayır” adı verilen toplantı ve yağmur duaları gibi toplumsal katılımın yüksek olduğu törenlerde; ortak işgücü ve paylaşıma dayalı olarak gerçekleştirilen dayanışmacı bir sosyal pratiktir. Bu geleneğin belirlediği kurallar dahilinde, kadın ve erkek gruplarının toplu olarak iş paylaşımı ve katılımıyla, büyük kazanlarda ve açık ateşlerde, buğday ve etin birlikte pişirilmesiyle “keşkek” adı verilen bir yemek hazırlanıp, sunulur. “Keşkek” pişirilmeden önce buğdayın, pişirilme sırasında ise yemeğin ortak bir ritimle “dövülmesi”, törenin sembolik yönlerini oluşturur. Genel olarak; Türkiye’de yaşayan neredeyse bütün topluluklar ve topluluk içinde her yaş ve cinsiyetten kişiler. Özel olarak; geleneksel aşçılar (köy aşçıları, keşkek ustaları), aşçı yardımcıları, köy muhtarı, düğün sahipleri, hayır sahipleri, töreni düzenleyen diğer kişiler” şeklinde tanımlanır. Kültürel Araştırmalar Vakfı ve Türk - Amerikan Derneği işbirliğinde yapılan bir etkinliktir. İzmir mutfağı ve keşkek kültürünün tanıtımına yönelik hazırlanan program, Türk - Amerikan Derneği merkezinde gerçekleştirilmiştir. Hazırlanan programda; İzmir'in kültürel yapısı, geleneksel mutfak özellikleri, keşkek ve UNESCO temaları işlenmiştir. Programda; multivizyon sunum, Zeybek halk dansları, Bölge mutfağından özgün yemekler ile geleneklere ilişkin bilgiler paylaşılmıştır.

Tören Keşkeği Geleneği, 2011 yılı itibariyle UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirasının Temsili Listesi’ne kaydedilmiştir. (KAV; UNESCO Somut olmayan Kültürel Mirasının Temsili Listesi'nde Türkiye dosyaları; izleme - envanter – tanıtım çalışmaları)

  • slider