KÜLTÜREL ARAŞTIRMALAR VAKFI - CULTURAL RESEARCH FOUNDATION

Aşure Ritüeli

Proje Bilgisi

Kategori Araştırma, Yayın
Yer-Zaman Ankara, İstanbul, Ağrı, Kırşehir, Manisa, Nevşehir
Ortaklar-Destek Yerel Yönetimler, STK

Proje Açıklaması

Aşure, Muharrem ayının onuncu günü yapılan bir tatlıdır. Geleneksel olarak en az 7 malzemeden yapılır, bölgede yetişen yiyeceklere göre aşurenin karışım malzemesi de değişiklik gösterir. Genel olarak su, buğday, nohut, toz şeker, fasulye, pirinç kullanılarak yapılır. Üzerine ceviz, badem, nar, susam ve tarçın gibi kuruyemiş, meyve ve baharatlar eklenir. Ermenilerde, “anuş-abur”, Rumlarda, “koliva” olarak adlandırılmaktadır. Çoğunlukla Nuh Tufanına dayandırılan aşure ritüeli Alevi kültüründe, Kerbela Savaşı’nda Hüseyin’in öldürüldüğü gün ile bağlantılandırılır. Aşure ile ilgili; alan araştırması, fotografik belgeleme ve belgesel film çekimleri yapılmaktadır.

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...