KÜLTÜREL ARAŞTIRMALAR VAKFI - CULTURAL RESEARCH FOUNDATION

Hakkımızda

Bizim Hikayemiz

Kültürel Araştırmalar Vakfı

Kültürel Araştırmalar Vakfı (KAV), 2002 yılında kurulmuştur. Halkbilimci ve antropologlar tarafından yönetilen Kültürel Araştırmalar Vakfının çalışma alanı;

* somut olmayan kültürel miras unsurlarına yönelik bilgi, birikim, uygulama ve materyali araştırmak, belgelemek,
* bu çalışmaları yayınlar ve etkinlikler aracılığıyla sivil toplum ve akademik çevrelerde paylaşmak,
* özellikle okul öncesi ve gençlere yönelik kültürel miras bilincinin oluşturulmasına katkı sağlamak olarak belirlenmiştir.

KAV bu çalışmaları; Mutfak Kültürü, Oyuncak, El Sanatları ve Ritüel Araştırma Programları başlıkları altında sürdürmektedir. KAV, 2012 yılında UNESCO SOKÜM Sözleşmesi’ne akredite edilmiştir. KAV aynı zamanda UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras (İzmir) il Tespit Komisyonu üyesidir.

Araştırma Programları


Mutfak Kültürü Araştırmaları

Araştırma programında; geleneksel aşçılık, mekan-mutfak, ocak, yiyecek-içeceklerle ilgili araç-gereç ve malzemeler- pişirme araçları, yemek hazırlama ve sunum gereçleri, sofra ve sofra geleneği, öğünlerde yenen yiyecek-içecekler, yemek ve yiyecek çeşitleri, belirli zamanlara özgü yiyecek-içecekler, kutsallık taşıyan yiyecekler, kışlık yiyecek-içecekler, inanışlar ve sözlü aktarımlar alt başlıklarıyla belgeleme çalışmaları yapılmaktadır.


Oyuncak Araştırmaları

Program; Geleneksel oyuncakların tarih ve üretim biçimlerinin araştırılması, kültürel yaşam içerisindeki yeri, sergi ve atölye çalışmaları ile bu konudaki geleneksel bilginin yeni kuşağa aktarılmasını kapsamaktadır. Araştırmalar sonucunda elde edilen oyuncak ve topaç koleksiyonları; sergi ve atölye çalışmaları ile çocukların eğitim yoluyla bilinçlendirilmesi ve geleneksel bilginin aktarımı için çalışmalar yapılmaktadır.


Ritüeller

Vakıf çalışmalarında; somut olmayan kültürel mirasın korunması sözleşmesi; “c) Toplumsal uygulamalar, ritüeller ve şölenler” maddesine atıfla; doğum, evlenme, ölüm gibi yaşamın geçiş dönemlerine ait ritüeller, mevsime bağlı tören ve kutlamalar, topluca yapılan eğlenceler – yarışmalar gibi bireyle toplum – topluluk arasındaki uyum ya da sözleşmesinin altyapısını oluşturan tören ve uygulamalar; ritüel başlığı altında ele alınmaktadır.


El Sanatları

El sanatları programı; kullanılan hammadde yapım – üretim teknikleri, kullanılan teknik araç gereçler, kuşaklararası aktarılan sözlü ve yazılı yapım teknikleri, kullanım bilgi – beceri – görgü aktarma yöntem ve ritüelleri, ürün saklama – sunum ve pazarlama teknik ve yöntemleri, geleneksel tasarım – yeniden modelleme, teknik form – ölçütler, giyim – kuşama ilişkin gelenek – görenek ve törenler, süslenme araçları – malzemeleri – yöntem – teknik ve ritüelleri.

Kurumsal

Akreditasyon / İşbirliği / Katkılar
 
 

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...