Ermeni Kültüründe Aşure Ritüeli / Marmara – İstanbul
Aşure; Türkiye genelinde belirli dönemlerde yaygın olarak yapılan, sembolik değere sahip bir tatlıdır. Farklı dinsel, etnik ve kültürel gruplar aşureye farklı anlamlar yükler. Çoğunlukla Nuh Tufanına dayandırılan bir köken bilgisine sahiptir. Genel olarak su, buğday, nohut, toz şeker, fasulye, pirinçle yapılan aşureye ceviz, badem, nar, susam ve tarçın gibi kuruyemiş ve meyve eklenir. Aşure; Alevi kültüründe, Kerbela Savaşı’nda Hüseyin’in öldürüldüğü gün ile bağlantılandırılır. Ermenilerde, “anuş-abur”, Rumlarda, “koliva” olarak adlandırılır. İstanbul’da konuyla ilgili derleme, fotografik belgeleme ve belgesel film çekimleri yapılmıştır.