Aşure Ritüeli / Batı Anadolu – Manisa
Aşure, Muharrem ayının onuncu günü yapılan bir tatlıdır. Geleneksel olarak en az 7 malzemeden yapılır, bölgede yetişen yiyeceklere göre aşurenin karışım malzemesi de değişiklik gösterir. Genel olarak su, buğday, nohut, toz şeker, fasulye, pirinç kullanılarak yapılır. Üzerine ceviz, badem, nar, susam ve tarçın gibi kuruyemiş, meyve ve baharatlar eklenir. Ermenilerde, “anuş-abur”, Rumlarda, “koliva” olarak adlandırılmaktadır. Çoğunlukla Nuh Tufanına dayandırılan aşure ritüeli Alevi kültüründe, Kerbela Savaşı’nda Hüseyin’in öldürüldüğü gün ile bağlantılandırılır. Aşure ile ilgili; alan araştırması, fotografik belgeleme ve belgesel film çekimleri yapılmaktadır.